Poniżej destylarnia Lagavulin (jedna z najstarszych w Szkocji – w 2016 będzie obchodzić 200 urodziny!), znajdująca się w najważniejszym dla wielu miłośników miejscu na świecie czyli na wyspie Islay. Jest to stolica whisky torfowej i jak przekonywał mnie jeden z pracowników sąsiedzkiej destylarni pokłady torfu na wyspie starczą jeszcze na 4000 lat. Czuje się uspokojony:) Sama nazwa w języku gaelickim oznacza ”kotlina w której znajduje się młyn” Na przeciwko Lagavulina znajduje się Dun Naomhaig Castle a raczej jego ruiny. Przed wiekami była to siedziba władców tej wyspy. Podobno jako jedyny nie został zdobyty przez Wikingów tak dzielnie miejscowi bronili świętej ziemi.
A obok na zdjęciu jedno z „dzieł” jakie tam powstają czyli 16 letnia klasyka gatunku. Jest to idealny torfowy Single Malt dla początkujących. Jak na stosunkowo młoda whisky jest idealnie zbalansowana. Jest i torf i odrobina słodyczy, finisz i przyjemny zapach. W tym momencie wersje oficjalne to:
Dostępne są też wersja 21, 25 I 30 letnia.
Sam budynek destylarni jest typowy dla tego typu architektury i powstał w czasach wiktoriańskich podobnie zresztą jak sąsiadująca destylarnia Laphroaig. Woda pobierana jest z jeziora Solan, która już sama w sobie ma torfowy posmak. Słodowany jęczmień jak pozyskiwany (podobnie jak wszystkie inne destylarnie na wyspie) ze słodowni znajdującej się w Port Ellen. Kiedyś była tam jedna z najlepszych destylarni na świecie ale to już na zupełnie inna opowieść. Lagavulin należy to jednej z największych grup zajmujących się obrotem whisky czyli Diageo. Whisky jest produkowana w jednej wielkiej kadzi zaciernej ze stali nierdzewnej, 10 kadzi fermentacyjnych i 4 wielkich alembików.
Oczywiście jak w większości już przypadków jest dostępne centrum dla zwiedzających czynne przez cały rok. Nie będę pisał godzin otwarcia bo te są zmienne w zależności od miesiąca.
https://www.discovering-distilleries.com/lagavulin/
Można wykupić wycieczkę po zakładzie (6F) jak i jedną z 2 możliwości degustacji czyli Premium Tasting i dostępną 2 razy w tygodniu Warehouse Demonstrations, którą prowadzi Legenda Wyspy czyli Iain MacArthur. Jest to osoba odpowiedzialna za magazyn i pracuje już tam kilkadziesiąt lat. Jego wiedza i pasja bezcenna. Tą drugą degustacje prowadzi osobiście a whisky do kieliszków nalewa wprost z beczek. Jedna z piękniejszych chwil na wyspie to ta godzina spędzona z nim…
Tagi: edynburg, Islay, Lagavulin, podróż do szkocji, zwiedzanie
Najnowsze komentarze