To już będzie VI edycja Whisky Legend i pierwsza w nowej formule. W odróżnieniu do poprzednich edycji gdzie uczestnicy płacili składkę na whisky, zdecydowaliśmy się zaprosić uczestników z ich własnymi butelkami. My dajemy ideę degustacji oraz akceptujemy poszczególne propozycję butelek. Starając zadbać zarówno o poziom whisky jak i minimalny wkład „wartości finansowej poszczególnych whisky”. Koszt butelki oscyluje wokół 500 Euro ale szczegóły do ustalenia już mailowego.
Degustacja odbędzie się 16 marca w Warszawie – dokładne miejsce podamy wkrótce.
W tym roku degustacja będzie przeglądem whisky wydanych przez jednego z najstarszych, największym i zarazem najbardziej prestiżowych niezależnych bottlerów – Gordon&MacPhail, którego przede wszystkim prestiżowe stare serie cieszą się bardzo wysoką renomą. Chciałoby się powiedzieć, że zapraszamy uczestników ze starymi Glen Grantami, Longmornami czy Macallanami. Ale nie tylko. Ciekawe będzie również sprawdzenie aktualnych prestiżowych wydań.
Dopuszczamy również zgłoszenie innych pozycji: oficjalnych wydań czy innych niezależnych bottlerów, które mogą zostać zatwierdzone jako whisky uzupełniające czy porównawcze. Fajnie będzie przecież porównać np. starą Strathislę od G&M z równie starą pochodząca z innego źródła, nieprawdaż?
Tym razem gwiazda degustacji została zgłoszona przez jednego z uczestników. Bardzo DZIĘKUJEMY. O potencjalnej gwieździe Serge Valentin z WhiskyFun.com pisze następująco:
Colour: full gold. Nose: this is no whisky, it’s a very old vin jaune from Jura or one of the best finos. Amazing notes of old walnuts, apple skin, leather and then the expected smoke, 1972-style, except that there’s almost no farmy notes or even coastal ones. It’s almost like if you plunged your head into an old coal stove. Not a working one, mind you. Brilliant. Mouth: oh la la la la! Some kind of fortified Château-Chalon. Incredibly good. Smoked chartreuse, walnut liqueur, salted liquorice… What a glory, bigger than many malts at 60% vol. Thick ashes, pinesap, some kind of smoked raisins, wax, oysters, lemon… and more Château-Chalon. Stunning, quick, call the anti-maltoporn brigade! Finish: maybe the longest ‘40%’ ever. Utterly amazing, mesmerizingly satisfying (c’mon, S.) Comments: 17 years of bottle ageing may have done some good, but frankly, what a dram. Not too sure the new 35 will manage to beat this utter wonder, let’s see… SGP:468 – 95 points (almost 96!)
Gwiazdą zatem będzie: Brora 1972/1995 (40%, Gordon & MacPhail, Connoisseurs Choice, Old map label). Serge: These Broras used to represent the best quality/ABV ratios around in my opinion (WF 92/93 for the ones that were bottled in 1992 and 1993 – still have to check the other ones).
Osoby zainteresowane udziałem w degustacji prosimy o pilne zgłaszanie się do organizatorów:
Daniel daniel@whiskymywife.pl
Grzegorz grzegorz@whiskymywife.pl
Osobom zainteresowanym, które jeszcze nie posiadają adekwatnych butelek możemy pomóc w zakupach.
Relację z lat poprzednich:
Tagi: Degustacja whisky, Gordon&MacPhail, Whisky
Najnowsze komentarze