Kieliszki do degustacji whisky Single Malt

 

Tak moi drodzy KIELISZKI. Tworząc tą stronę dostałem wiele uwag od znajomych, przyjaciół i rodziny, że logo jest bardzo ciekawe ale jest jeden błąd czyli kieliszek w nim zawarty a nie szklanka z grubym denkiem. I byłyby to bardzo trafna uwaga gdybyśmy pisali o trunku zwanym whisky blended.  Trunki Single Malt degustujemy w kieliszkach i w poniższym artykule odpowiem dlaczego tak jest i jakie wyróżniamy ich typy.

Zaczynając od podstaw to pytanie najważniejsze czyli czemu mamy pić w kieliszkach? Degustując whisky oceniamy kolor, zapach, smak i tak zwany finisz. Kieliszek nie wpłynie na 2 ostatnie rzeczy ale już na określenie koloru a szczególnie na zapach ten wpływ jest bardzo duży. Dobry kieliszek do whisky zbiera zapach zdecydowanie lepiej od szklanki. Jest to szczególnie istotne przy trunkach delikatnych. Więc profil poszczególnych kieliszków do whisky jest tak projektowany byśmy mogli jak najdokładniej zebrać wszystkie nuty zapachowe. A zapach SM jest naprawdę przyjemny i w większości przypadków bardzo złożony. Często się zdarza, że otwierając nową butelkę czas spędzony z nosem w kieliszku zdecydowanie przewyższa wszystkie inne czynności, które się praktykuje przy degustacji. I nie będzie to tak miło spędzony czas gdybyśmy tą samą whisky wlali do szklanki z grubym dnem.

Więc jeśli mamy już za sobą zupełnie podstawowa informację to odpowiedzmy na drugie pytanie czyli jakich kieliszków powinno się używać? Jest kilka ich rodzajów i po krótce omówię je poniżej.

  1. Glenmorangie Glass -są też dostępne podobne szkło pochodzące z innych destylarni.

Dane techniczne:

Wysokość z nóżką: 15 cm

Wysokość kielicha: 10 cm

Obwód od 14 do 19 cm

Kieliszek zrobiony z grubszego, bardzo dobrego szkła. Gabaryty samego kielicha są dosyć spore na samej górze jest najwęższa część. Posiada sporej długości nóżkę, która pozwala bardzo wygodnie trzymać go w ręce i określić kolor nalanego trunku. Pokrywka przydatna jest w chwilach gdy do degustacji chcemy powrócić po dłuższej chwili i czekająca na nas whisky zachowa się w stanie jaki miała po nalaniu. Polecam ją do torfowych edycji – duży kielich nie pozwoli cieszyć się trunkami delikatniejszymi w takim stopniu jak nr 3 czy 4.

kieliszek-1

 

 

 

 

 

 

2. Glencairn „standardowy”

Dane techniczne:

Wysokość z podstawką: 11,5 cm

Wysokość kielicha: 9 cm

Obwód od 15 do 20 cm

Kieliszek zrobiony z cienkiego szkła. Gabaryty kielicha są dosyć spore jak poprzednio opisywanym. Inny już jest kształt, który przypomina gruszkę. W dolnej części zdecydowanie bardziej „pękaty” dzięki czemu dobrze zbiera aromaty. Kieliszek posiada bardzo krótką nóżkę dzięki czemu jest stabilny a wręcz idealny do podróży pociągiem i ogólnie przewożenia go w bagażu. Podobnie jak wcześniej opisywany polecam do trunków ciężkich, torfowych. Kieliszek został zaprojektowany i wprowadzony na rynek w latach 80 poprzedniego wieku i jest najpopularniejszym wśród mistrzów kupażu. Wielkim jego zwolennikiem jest Richard Paterson – Master Blender w Whyte & Mackay.

kieliszek-2

 

 

 

 

 

 

3.  Gleincain „miniaturka”

Dane techniczne:

Wysokość z podstawką: 8,5 cm

Wysokość kielicha: 6 cm

Obwód od 13 do 17 cm

 

Glencairn dorobił się też wersji mniejszej co mnie osobiście bardzo cieszy. Są to jedne z moich ulubionych kieliszków, które idealnie pasują do degustacji mniejszych ilości. Mniejszy kielich powoduje bardziej bezpośrednią styczność z whisky co daje nam silniejsze doznania aromatów danego SM. Jest to najpopularniejszy kieliszek dawany uczestnikowi w trakcie zwiedzania destylarni.

kieliszek-3

 

 

 

 

 

 

4.  Kieliszek typu bugatti glass

Dane techniczne:

Wysokość z nóżką: 13 cm

Wysokość kielicha: 7,5 cm

Obwód od 13 do 18 cm

Chyba najbardziej rozpowszechniony typ szkła do degustacji. Kielich nie jest za duży i daje komfortowy kontakt z trunkiem. Nóżka podobnej długości jak w typie nr 1. Najwęższe miejsce kieliszka jest na wysokości 3/4. Szkło użyte do zrobienia jest cienkie i wydaje się optymalne aczkolwiek nie każdą podróż uda się go zachować w całościJ Polecana głównie do delikatniejszych trunków ale dobrze też się sprawdza w whisky charakterystycznych.

Żródło: www.dramming.com

Źródło: www.dramming.com

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Kieliszek nazwany Ardbeg tasting glass ale dostępny też sygnowana też przez wiele innych szkockich zakładów.

Dane techniczne:

Wysokość z nóżką: 13 cm

Wysokość kielicha: 7,5 cm

Obwód od 13 do 19 cm

Ogólnie podobny do poprzedniego z delikatnie innym kształtem samego kielicha więc zalety i wady też podobne. Kieliszek bardzo udany sprawdzający się w każdym typie degustowanego trunku. Jak widać destylarnia Ardbeg nie słynie tylko z bardzo wysokiej jakości destylowanej whisky.

Źródło: www.ardbeg.com

Źródło: www.ardbeg.com

 

 

 

 

 

 

 

Podsumowując. Zupełnie podstawowym kryterium jakie powinnyśmy brać pod uwagę jest jak najlepsze zbieranie aromatów trunku, które pijemy i jeśli byśmy brali tylko to kryterium pod uwagę to zdecydowanie proponuje kieliszki od nr 3 do 5. Ale jako, ze nie jest to tak istotne przy trunkach bardzo intensywnych jak np. młode whisky torfowe bo i tak ich zapach jest MOCNO wyczuwalny wydaje się, że pierwsze dwie propozycję są bardziej dopasowane.

Jeśli ktoś nie ma w domu specjalistycznego szkła polecam użyć kieliszka do koniaków bądź do likierów (niektórzy miłośnicy twierdzą nawet, że są to najlepsze kieliszki do SM) .

Ale najbardziej zachęcamy do kupna kieliszków sygnowanych logo Whiskymywife.

Zostały wielokrotnie sprawdzone w praktyce 🙂

 

mccoy

komentarze do “Kieliszki do degustacji whisky Single Malt”

  1. rozen pisze:

    Jeśli wiemy już z czego pić, należy się zastanowić co do kieliszków wlać 🙂 Mój ulubiony to bugatti glass obecnie w wersji z „wąsem”.
    ps.szkło po ladze i laphro cokolwiek znajome 🙂