Regiony

Regiony produkcji whisky.

szkocja_regiony

Zgodnie z zasadą przyjętą w większości opracowań a także przez Scotch Whisky Association Szkocja dzieli się na 5 podstawowych regionów produkcji whisky:

  • Speyside
  • The Lowlands
  • Islay
  • Highlands
  • Campbeltown

W ramach Highlands wyodrębnić można również część północną – na czele z Highland Park – część centralną, wschodnią i zachodnią.
Niektóre źródła sugerują, że regiony te mają swoje charakterystyczne akcenty i możliwe jest rozpoznanie regionu pochodzenia whisky, kierując się jedynie jej smakiem i zapachem. Moim zdaniem twierdzenie to można jednak włożyć między bajki. Mam wrażenie, że każdy, nawet największy ignorant, zauważy sporą różnicę pomiędzy Ben Nevisem a Edradourem czy nawet między Ardbegiem a Bruichladie – a są one przecież z tego samego regionu. Można też spojrzeć na destylarnie w regionie Highlands – wiele z nich położonych jest na wyspach, którym zdecydowanie bliżej do Islay niż do regionu w którym się znajdują. Nie zmienia to jednak faktu, iż podział istnieje i warto go znać.

 

1. Speyside:

To chyba raj dla miłośników SM. Poniższe zdjęcie wykonane w tym regionie mówi samo za siebie. drgowskaz
Najważniejsze miasta wchodzące w skład tego regionu to Elgin, Keith czy Rothes.
Jest to obszar zróżnicowany geograficznie, na czele z równiną Laich O’Moray, górą Ben Rinnes czy zatoką Spey.
Speyside to region od wielu pokoleń uważany za najważniejszy ośrodek produkcji whisky. Jeśli mielibyśmy na myśli liczbę działających tu destylarni jest to w 100% prawda.
Największe zgromadzenie destylarni na km kwadratowy (a raczej na milę) jest wokół Rothes – małej i uroczej mieściny założonej około 800 lat temu.
W regionie Speyside znajduje się aktualnie 50 destylarni. Dlaczego powstały akurat tam?
W zamierzchłych czasach, kiedy zakładano pierwsze destylarnie, najważniejsze były dwie rzeczy: dostęp do krystalicznej wody i łatwość transportu gotowego produktu do odbiorców – wielość źródeł w tym regionie stwarzała więc idealne warunki do produkcji trunku.

Lista aktualnych destylarnii:

  • Aberlour
  • Ardmore
  • Aultmore
  • Balmenach
  • Balvenie
  • Benriach
  • Benrinnes
  • Benromach
  • Cardhu
  • Cragganmore
  • Dailuaine
  • Dufftown
  • Glenallachie
  • Glendronach
  • Glendullan
  • Glenfarclas
  • Glenfiddich
  • Glen Grant
  • Glen Keith
  • The Glenlivet
  • The Glenrothes
  • Glentauchers
  • Glen Elgin
  • Glen Moray
  • Imperial
  • Inchgower
  • Knockando
  • Linkwood
  • Lismore
  • Longmorn
  • The Macallan
  • Miltonduff
  • Mortlach
  • Royal Brackla
  • Speyburn
  • The Speyside
  • Strathisla
  • Tamnavulin
  • Tamdhu
  • Tomintoul
  • Tormore

2. Highlands

Gdzie znajduje się ten region?
W uproszczeniu można powiedzieć, że wszystko to, co jest położone na północ od linii wyznaczającej Perth i Stirling, a nie jest Speyside, nazywamy Highlands.
Jest to największy region produkcji whisky, obejmujący około 50% obszaru kraju, a zatem najbardziej zróżnicowany geograficznie – są tam zarówno przepiękne wyspy z niesamowitą historią jak również góry i wrzosowiska. Obszar Highlands obejmuje Góry Kaledońskie i Grampiany, które są najwyższe w całej Wielkiej Brytanii. W regionie tym znajduje się również jezioro Loch Lomond, będące najrozleglejszym słodkowodnym zbiornikiem na wyspie.
Najważniejsze miasta tego regionu to Fort Williams, Oban czy Aberdeen. Cześć zakładów wytwarzających whisky znajduje się na wyspach. Najbardziej wysunięte na północ destylarnie to Scapa i Highlands Park leżące na Orkney Islands.  Na zachodzie położone są wypy Skye – gdzie produkowany jest Talisker, Mull z destylarnią Toboermory oraz Jura gdzie znajduje się destylarnia Islay of Jura.

Destylarnia Oban, którą odwiedzimy w trakcie WhiskyTour 2105

Destylarnia Oban, którą odwiedzimy w trakcie WhiskyTour 2105

Destylarnie:

  • Aberfeldy
  • Balblair
  • Ben Nevis
  • Blair Athol
  • Clynelish
  • Dalmore
  • Dalwhinnie
  • Edradour
  • Fettercairn
  • Glen Garioch
  • Glen Ord
  • Glendronach
  • Glenglassaugh
  • Glengoyne
  • Glenmorangie
  • Highland Park
  • Isle of Arran
  • Isle of Jura
  • Oban
  • Old Pulteney
  • Royal Lochnagar
  • Talisker
  • Tobermory
  • Tomatin
  • Tullibardine

3. Lowlands

Jest to region w którym mieszczą się dwie największe metropolie Szkocji czyli Glasgow i Edynburgh. Ogólnie są to tereny nizinne – większość obszaru zajmuje Nizina Środkowoszkocka.
W przeszłości w regionie Lowland działało wiele destylarni, o których już w większości słuch zaginął – do najbardziej znanych należała z pewnością Rosebank którą zamknięto w 1993 roku.
Region ten zawsze wyróżniał się delikatną whisky, która w większości była trzykrotnie destylowana. Taką metodą produkowano whisky w Rosebanku, zaś spośród aktualnie czynnych destylarni, metodę tę stosuje Auchentoshan.
Na terenie Lowland aktualnie działają 4 zakłady produkcji.

Destylarnie:

  • Auchentoschan
  • Glenkinchie
  • Glengoyne
  • Bladnoch

4. Islay

Islay – mekka miłośników whisky -szczególnie tej najbardziej torfowej.
Wyspa ta już od około 10 000 lat jest zasiedlona przez ludzi a w XI wieku na zachodnim wybrzeżu zaczęto destylować alkohol o dymnym, torfowym posmaku.
Wyspa Islay ma spore pokłady torfu – jak obliczono, przy zachowaniu dzisiejszej produkcji wystarczy go jeszcze na 4000 lat. Możemy więc się nie lękać. Wyspa leży na zachodnim wybrzeżu Szkocji i jest jedną z wysp Hebrydów Wewnętrznych a największymi miastami tam jest Bowmore, Port Ellen czy Port Askaig. NA Islay zamieszkuje około 3000 osób a sama wyspa ma powierzchnię 606km kwadratowych.
Aktualnie na Islay działa 8 destylarnii (czyli 1 na 375 osób ) w tym najmłodsza jaka powstała w Szkocji czyli Kilchoman. To tutaj znajdowała się również legendarna destylarnia Port Ellen, która zamknięta została już 20 lat temu. W tym momencie w budynku tej destylarni znajduje się słodownia, dostarczająca słód dla wszystkich zakładów na wyspie a także wielu innych w całej Szkocji.islay

Pierwszy widok przy wpływaniu na Islay. Destylarnia Port Ellen – w tym momencie słodownia zaopatrująca całą wyspę w ze słodowany jęczmień.

Destylarnie:

  • Ardbeg
  • Bowmore
  • Bruichladdich
  • Bunnahabhain
  • Caol Ila
  • Kilchoman
  • Lagavulin
  • Laphroaig.

 

5. Campbeltown

Jest to region w którym przed wieloma laty było bardzo dużo destylarni i tak na przykład na przełomie XVIII i XIX wieku było ich ponad 30. Region leży w południowej części półwyspu Kintyre i w tym momencie są czynne tylko 3 destylarnie.

Destylarnie:

  • Springbank
  • Glen Scotia
  • Glengyle
Destylarnia Springbank

Destylarnia Springbank

mccoy

komentarze do “Regiony”

  1. Daniel pisze:

    Bardzo dziękujemy za ten komentarz i wszystkie pozostałe.
    Komentarze pomagają nam podnosić jakość naszej strony.

    Pisząc komentarze serdecznie prosimy o stosowanie się do naszego regulaminu i nie stosowanie wulgaryzmów.

    Pozdrawiam

    Daniel