Whisky blended – whisky zbożowa otrzymywana z różnych zbóż takich jak kukurydza, przenica, jęczmień (czyli grain whisky) połączona z whisky słodową dostarczaną z kilku/kilkunastu destylarni.
Grain Whisky – whisky produkowana z zacieru z różnych zbóż (jęczmień, pszenica i kukurydza otrzymywana w wyniku destylacji kolumnowej.
Pure (vatted) malt whisky – whisky słodowa złożona z kilku/kilkunastu whisky słodowych
Cask strength – whisky słodowa rozlana z beczki wprost do butelki bez rozcieńczania. Co do zasady im starsza whisky tym mniejszy %.
Single Cask – whisky słodowa pochodząca nie tylko z jednej destylarni ale także rozlana z jednej beczki.
Angels’ share – w wolnym tłumaczeniu dola dla aniołów. W ten sposób określana jest strata 2% objętości rocznie whisky przetrzymywanej w beczce.
Region Speyside – region w Szkocji w której znajduje się największą ilość destylarni (szczegóły we wpisie o regionach produkcji whisky)
Region Highlands – największy powierzchniowo region w Szkocji leżący na zachodnim wybrzeżu i północ kraju (szczegóły we wpisie o regionach produkcji whisky)
Region Lowlands – region produkcji whisky leżący na południu kraju (szczegóły we wpisie o regionach produkcji whisky)
yo – skrót oznaczający years old czyli wiek danej whisky
Najnowsze komentarze