Słownik podstawowych pojęć

Whisky blended – whisky zbożowa otrzymywana z różnych zbóż takich jak kukurydza, przenica, jęczmień (czyli grain whisky) połączona z whisky słodową dostarczaną z kilku/kilkunastu destylarni.

 

Grain Whisky – whisky produkowana z zacieru z różnych zbóż (jęczmień, pszenica i kukurydza otrzymywana w wyniku destylacji kolumnowej.

 

Pure (vatted) malt whisky – whisky słodowa złożona z kilku/kilkunastu whisky słodowych
Cask strength – whisky słodowa rozlana z beczki wprost do butelki bez rozcieńczania. Co do zasady im starsza whisky tym mniejszy %.

 

Single Cask – whisky słodowa pochodząca nie tylko z jednej destylarni ale także rozlana z jednej beczki.

 

Angels’ share – w wolnym tłumaczeniu dola dla aniołów. W ten sposób określana jest strata 2% objętości rocznie whisky przetrzymywanej w beczce.

 

Region Speyside – region w Szkocji w której znajduje się największą ilość destylarni (szczegóły we wpisie o regionach produkcji whisky)

 

Region Highlands – największy powierzchniowo region w Szkocji leżący na zachodnim wybrzeżu i północ kraju (szczegóły we wpisie o regionach produkcji whisky)

 

Region Lowlands – region produkcji whisky leżący na południu kraju (szczegóły we wpisie o regionach produkcji whisky)

 

yo – skrót oznaczający years old czyli wiek danej whisky

komentarze zamknięte