Gordon & MacPhail – degustacja w trakcie WhiskyTour 2015

W trakcie naszej wycieczki WhiskyTour 2015 dotarliśmy do serca Speyside czyli do Elgin – a w sercu Elgin mieści się główna siedziba jednego z najlepszych niezależnych botlerów w Szkocji czyli Gordon & MacPhail. Historia firmy zaczęła się 120 lat temu czyli w 1895 roku, kiedy James Gordon and John Alexander MacPhail założyli „Family Grocers, Tea, Wine & Spirit Merchants”  Do tej pory znajduję się w tym samym mieście, na tej samej ulicy…

Najważniejszy sklep Gordon &MacPhail - jednocześnie jeden z ciekawszych pokoi do degustacji w Szkocji

Najważniejszy sklep Gordon &MacPhail – jednocześnie jeden z ciekawszych pokoi do degustacji w Szkocji

Obaj panowie mieli wybitne zdolności rekrutacyjne bowiem pierwszym zatrudnionym pracownikiem był John Urquhart, który pomagał w wybieraniu beczek a także tworzeniu blendów. Mam wrażenie, że gdyby nie ta decyzja to firma podzieliła by los setek podobnych w tamtych czasach. Już 20 lat później po przejściu na emeryturę Jamesa Gordona i nagłej śmierci Johna MacPhaila firma przeszła w ręce John Urqharta i w rękach tej rodziny jest po dzień dzisiejszy. Już wtedy G&M zdobył licencję by butelkować detylaty tak dobrych destylarni jak Macallan, Glenlivet, Glen Grant, Linkwood czy Mortlach. Już wtedy zaczęli się specjalizować w whisky Single Malt co było czymś zupełnie niecodziennym i mało zrozumiałym dla wielu osób z branży. Dzieki takiemu podejściu nie ma w tym momencie na świecie botlera, który ma tak dużo starych beczek nawet z lat 40 czy 50. Dobrym przykładem jest poniższa seria zabutelkowana w 2014 roku – najmłodsza whisky ma…57 lat a najstarsza 63.  Oj BARDZO byśmy chcieli spróbować tych cudów 🙂

Private Collection G&M

Private Collection G&M

W 1933 roku do firmy doszedł syn Johna, który bardzo długo prowadził firmę bo aż do 2001 roku, kiedy zmarł. W tym momencie firmą zarządzają kolejna dwa pokolenia tej rodziny. W dużym skrócie można napisać, że G&M destylarni Glenfarclas – po pierwsze obie firmy prowadzone są przez kolejne pokolenia tej samej rodziny, obie bardzo wcześnie poznały potencjał whisky Single Malt a w efekcie w tym momencie mają najwięcej i najbardziej zróżnicowanych beczek. Dlatego jak będziecie kiedyś w Speyside i będziecie chcieli przeżyć niesamowitą przygodę MUSICIE te dwa miejsca odwiedzić.

Destylarnia Glenfarclas i obrazy 4 pokoleń rodziny Grantsów - 5 zdjęcie to będzie na pewno kobieta bo synów brak :)

Destylarnia Glenfarclas i obrazy 4 pokoleń rodziny Grantsów – 5 zdjęcie to będzie na pewno kobieta bo synów brak 🙂

Z ważniejszych informacji ostatnich lat to fakt kupienia w 1993 roku destylarni Benromach i doprowadzenia do jej ponownego otwarcia w 1998 roku – było to jedno z marzeń rodziny, które jak widać się spełniło.

Destylarnia Benromach

Destylarnia Benromach

Gordon & MacPhail wydaje wiele whisky ze Szkocji oczywiście w wielu różnych seriach – dla uporządkowania poniżej wymienię najważniejsze z nich:

– Private Collection Ultra (bardzo rzadkie whisky)

– Cask Strength (wiele destylarni i jak nazwa serii wskazuje o naturalnej mocy)

– Connoisseurs Choice ( Seria zaczęta już w latach 60 )

– Private Collection ( Specjalna selekcja Dyrektora Gordon & MacPhail)

– MacPhail’s (przechowywane w beczkach zakupionych przez G&M)

– The MacPhail’s Collection ( krótkie i ekskluzywne serie)

– Rare Old (seria rozpoczęta w 1999 roku – wybierana pod względem najwyższej jakości)

 

To była nasza 3 wizyta w tym sklepie i jak zawsze to jedno z bardziej przyjemnych chwil spędzonych w Szkocji. Tym razem byliśmy tam w ramach wycieczki WhiskyTour 2015 by przeprowadzić ciekawy przegląd wypustów made in G&M. Z samego założenia chcieliśmy zrobić przegląd wypustów zaczynając od lat…50 i ten cel został osiągnięty i po raz 3 sięgnęliśmy po bardzo starego Glen Granta – wcześniejsze nasze doświadczenia m.in. z WhiskyLegend 2015 .

Jak było tym razem? Czy wybrane SM okazały się ciekawe? Odpowiedzi na te pytania poniżej:

Zestaw na degustacji G&M - WhiskyTour 2015

Zestaw na degustacji G&M – WhiskyTour 2015

G&M zestaw degustacyjny

G&M – kieliszki pełne czas na…:)

Strathisla 1999-2013 – whiskybase.

Z. Całkiem przyjemny początek. Liście laurowe, przyprawy, troszkę lakierów ale też niestety delikatnie wyczuwalny spirytus. Dodatkowo zapachy lasu, trawy a w tle delikatnie lekarski i metaliczny.

S. Niestety jest gorzej – za ostry, za dużo przypraw a po chwili kwasny – w tle syrop na kaszel.

F. Średnio długi, płaski, kwaśny a na końcu mięta.

Podsumowanie: Niestety whisky słaba plus – Zapach jeszcze ok ale im dalej w las tym…

Grzegorz: 2,5   Daniel: 3

Glen Albyn 1976 – 2102 – whiskybase.

Glen Albyn 1976 - 2102

Glen Albyn 1976 – 2102

 

 

Bardzo byliśmy ciekawi tej whisky pochodzącej z zamkniętej destylarni – to nasze pierwsze do niej podejście

Z: Miło się robi – sporo owoców, porzeczek ale też jest delikatna śmietanka, wanilia, sporo krówek i serek waniliowy. Uf – jest dobrze:)

S: Na początku torche goryczki ale przyjemnej. Chleb pełnoziarnisty, agrest zielony po chwili grejpfruty. Nie ma fałszywych nut ale też brakuje głębi trochę.

F: Długi, przyjemny – cierpko grejpfrutowy.

Podsumowanie: Dobry starter – wszystko jest ok, dobrze zbilansowana ale brakuje głębi i czegoś ekstra.

Grzegorz: 4,5   Daniel: 4

Macallan 1981-2013 – whiskybase.

Macallan G&M 1981-2013

Macallan G&M 1981-2013

Z: Oj mamy w kieliszku coś oryginalnego. Jest siano, zapach wiejskiego podwórka, jałowiec ale tez landrynki i miód (może to wiejskie gospodarstwo z pasieką :)?) Wyczuwalny pod koniec lukier cukrowy i herbatniki.

S: Uf – jest dobrze dalej. Gałka muszkatałowa, intensywna. Sporo ziół jak oregano, ocet winny i ogólnie wiono wytrawne czerwone. Sporo też owoców tropikalnych czy przypraw indyjskich.

F: Dłuuugi. Są krówki, migdały, kawa, krówki ale też znowu zioła a na końcu czekolada albo budyń czekoladowy.

Podsumowanie: Bardzo zaskakujący Macallan z 1981 roku – whisky dobra a co równie ważne bardzo oryginalny profil smakowy.

Grzegorz: 6,5   Daniel: 7

Glen Grant 1953-2016 – whiskybase.

Glen Grant 1953-2016

Glen Grant 1953-2016

 

53 lata – czy będzie tak dobra jak wskazuje wiek?

Z: Oj piękny zapach – tradycyjna dla GG wędzona śliweczka, trochę syropu na gardło, mięta, zioła prowansalskie, magi ale też sos sojowy, kawa, amaretto czy guma ala Lagavulin.

S: Na początku trochę mięsn, bardziej wytrawna, gorzkawa ale po chwili są owoce, porzeczki, śliwki suszone ale też pełnen pakiet warzyw jak seler czy pietruszka. Ma wiele warstw i głębie mimo tylko 40%

F: Długi – na początku kompot świąteczny, śliwki ale w tle delikatny dym

Podsumowanie: Trzeci z rzędu Glen Grant 50-letni, który się sprawdza. Porządny, bogaty, wielowymairowy GG.

Grzegorz: 7   Daniel: 7,5

Ledaig 2000-2015 – whiskybase.

 

A na koniec wróciliśmy na Isle of Mull

Z: typowy 🙂 Śledzie, koperek, sporo dymu ale też delikatnie słodka,  Wyczuwalna przypalona guma czy sos śliwkowy.

S: Słodko-dymny

F: Krótki, dymny ale im dalej tym więcej słodyczy a nawet trochę soli

Podsumowanie: Typowy Ledaig – tylko tyle i aż tyle.

Grzegorz: 3,5    Daniel: 4

Spotkanie ze wszechmiar udane pod każdym względem – whisky dopisała, prowadzący degustację miał naprawdę spora wiedzę a samo miejsce stworzone do tego typu spotkań.

Pokój degustacyjny - G&M w Elgin

Pokój degustacyjny – G&M w Elgin

Mam wrażenie, że jest to miejsce do którego będziemy wracać zawsze jak będziemy w Speyside. Jeszcze przed oficjalną degustacją spróbowaliśy z Danielem wiele ciekawych tego niezależnego botlera. Był stary Macallan, Longmorn a także bardzo ciekawego Mortlacha.

Wrażeń był sporo a już niedługo kolejny i mam wrażenie, bardzo ciekawy przegląd whisky z Gordon & MacPhail!

Grzegorz i Daniel w G&M w trakcie WhiskyTour 2015

Grzegorz i Daniel w G&M w trakcie WhiskyTour 2015

Przypominamy o naszych cyklicznych degustacjach:

WhiskyBreak – najbliższe terminy:

25.09.2015 – Whisky Świata, godz. 20.00

23.10.2015 – Odkrywamy Szkocję, godz. 20.00

09.12.2015 – Whisky Kolekcjonerska, godz. 20.00

Wszystkie szczegóły na naszej stronie.

ZAPRASZAMY – zgłoszenia: kontakt@whiskymywife.pl

mccoy

dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *