Inauguracja DSR 2017 w Polsce. Zapraszamy

DSR 2017: Zapraszamy na oficjalną premierę w Polsce whisky z serii Diageo Special Releases 2017.

Diageo Special Releases 2017. Pełen komplet.

Diageo Special Releases 2017. Pełen komplet.

Degustacja whisky odbędzie się 24 listopada 2017 roku w godzinach 18.00 – 22.00 w centrum Warszawy.

Tak jak w zeszłym roku zapraszamy na unikalną degustację tegorocznej specjalnej edycji. Unikalną oczywiście ze względu na whisky, ale również na formułę. To chyba jedyna okazja aby spróbować wszystkich 10 whisky DSR 2017 podczas jednej degustacji. Tak jak rozmawialiśmy z Colinem Dunn, jednym z wiodących ambasadorów Diageo, który w zeszłym roku gościł na naszej degustacji, oni wyłącznie raz w roku robią imprezę z wszystkimi 10 butelkami. Zazwyczaj wybierają 5-6 z zestawu.

Zestaw zapowiada się jak zwykle interesująco, nie tylko ze względu na wiodące jak co roku Port Ellen i Brorę, ale również, a może przede wszystkim, ze względu na pozostałe ciekawe whisky. W dwóch wpisach dzielimy się naszymi relacjami z Londynu (część 1 i część 2), a na naszym profilu FB można obejrzeć dwa filmy z degustacji tychże whisky. Tutaj pozwolę sobie powiedzieć, że niezwykle oczarował mnie 52-letni Port Dundas, zafascynował mnie elegancki i delikatny Convalmore oraz zaintrygował Cellectivum. Wyzwaniem jest zrobienie takiej degustacji, aby była przestrzeń na spokojne degustowanie wszystkich pozycji.

Dr Nicolas Morgan z Diageo, jeden z twórców tegorocznej oraz poprzednich DSR, zapytany przez forbes.com o trzy najlepsze whisky z tej serii odpowiada następująco:

“I know that in this year’s lineup, three are particularly outstanding,” Morgan says. “Firstly, a single-grain distilled at Port Dundas, a now-closed Glasgow distillery, in 1964. Astonishingly sweet, fresh, and a delight of surprising fruit flavors.”

There’s also the Colvanmore: “Not always acknowledged and from increasingly diminishing stocks, the range of rich and deep fruit flavors it offers are remarkable by the standards of any Scotch whisky,” Morgan says. “This 32 Year Old is one that any whisky lover should aspire to taste, if not to own. Finally, it is always hard for me to ignore whiskies from Brora. Accidental masterpieces made in an attempt to recreate an Islay style of whisky for blending purposes, the result this year with a 34 Year Old (as in previous years) is an eccentric and unique treat for the senses.” (źródło: forbes.com)

Bardzo zależy nam aby w degustacji wzięli udział miłośnicy whisky i mieli szansę spróbować również tych najdroższych, kosztujący ok. 7 czy 13 tysięcy zł. Koszt uczestnictwa w degustacji wynosi dokładnie tyle samo co przed rokiem 600 zł (za 10 dramów po 20 ml) co jest kwotą znacznie niższą niż cena rynkowa kompletu podzielona przez 35. Zresztą można sprawdzić ile kosztuje dram Port Ellena w knajpach. W tym przypadku pozostaje podziękować firmie Diageo Polska za umożliwienie zorganizowania degustacji w takiej cenie. Podczas degustacji dostępna będzie kawa, herbata, woda i drobne przekąski, ale to oczywiście dodatek do dania głównego czyli whisky.

Jak co roku dla uczestników degustacji będziemy mieli również sporo niespodzianek.

Zainteresowanych prosimy o wczesne rezerwacje na adres daniel @whiskymywife.pl – ilość miejsc ograniczona! Kto pierwszy ten lepszy.

Podsumowując:
Termin: 24.11.2017, godz. 18.00 – 22.00
Miejsce: centrum Warszawy
Koszt uczestnictwa w degustacji*: 600 zł
Zgłoszenia: daniel @ whiskymywife.pl lub grzegorz @ whiskymywife.pl
*w razie nieobecności wysyłamy zestaw degustacyjny.

Poniżej prezentujemy informacje o menu degustacyjnym oraz zdjęcia z ubiegłorocznego spotkania.

Komplet DSR 2017.

BLAIR ATHOL 23 Year Old, Distilled 1993 / ABV 58.4%
/ Region: Highlands
/ Cask: Ex-Bodega European Oak Butts / Dostępne: 5 514 sztuk.

BRORA 34 Year Old, Distilled: 1982 / ABV 51.9%
/ Region: Coastal Highlands
/ Cask: Refill American Oak Hogsheads / Dostępne: 3,000.

CAOL ILA 18 Year Old, ABV 59.8%
/ Region: Islay
/ Cask: Refill American Oak Hogsheads / Limitowana dostępność.

COLLECTIVUM XXVIII, ABV: 57.3% / Region: Speyside, Islay, Island, Lowland, Highland / Cask: Blend of Refill American Oak Hogsheads, Refill European Oak Butts, Ex-Bodega European Oak and First Fill Bourbon Casks / Limitowana dostępność.

CONVALMORE 32 Year Old, Distilled: 1984 / ABV 48.2%
/ Region: Speyside
/ Cask: Refill American Oak Hogsheads / Dostępne: 3,972

GLEN ELGIN 18 Year Old, Distilled: 1998 / ABV 54.8%
/ Region: Speyside
/ Cask: Ex-Bodega European Oak Butts / Dostępne: 5,352

LAGAVULIN 12 Year Old, ABV 56.5%
/ Region: Islay /
Cask: Refill American Oak Hogsheads / Limitowana dostępność.

PORT DUNDAS 52 Year Old, Distilled: 1964 / ABV 44.6% / Region: Lowlands
/ Cask: Refill American Oak Hogsheads / Dostępne: 752

PORT ELLEN 37 Year Old, Distilled: 1979 / ABV 51%
/ Region: Islay
/ Cask: Refill American Oak Hogsheads & Refill American Oak Butts / Dostępne: 2,988

TEANINICH 17 Year Old, Distilled: 1999 / ABV: 55.9%
/ Region: Coastal Highlands
/ Cask: Refill American Oak Hogsheads & Refill American Oak Barrels / Limitowana dostępność.

Zdjęcia.

Kliknij w zdjęcie i przewijaj.

 

Brora 34yo 48,6%

Port Ellen 37yo 51,0 %

dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *