Diageo Special Releases 2017 – premiera

Za nami już 17 kolejna premiera whisky single malt ze stajni Diageo czyli firmy, która posiada największa liczbę destylarni w Szkocji. Ten dzień jest oczekiwany przez cały rok przez miłośników whisky ale też (a patrząc na rosnące ceny może głównie) przez inwestorów w złocisty trunek. Nic w tym dziwnego skoro co roku tego dnia ma premierę Port Ellen i Brora czyli jedne z największych legend wśród zamkniętych szkockich destylarni. Tradycją już są premiery Caol Ila unpeated i Lagavulin 12 yo – pozostałe to już swobodny wybór osób odpowiedzialnych w Diageo za dobór whisky na to wydarzenie.  W tym roku 3 raz z rzędu (może nowa świecka tradycja) pojawiła sie whisky zbożowa – tym razem aż 52-letnia a także pierwszy raz w historii blended malt, którego składnikami są wszystkie czynne destylarnie Diageo.

Przed premierą całą ekipą zrobiliśmy spacer po najwazniejszych sklepach z whisky i nie było miejsca gdzie temat DSR nie wzbudzał emocji więc jeszcze przed eventem mieliśmy ciekawe dyskusję co wydarzy się wieczorem.  A jak wygląda premiera zobaczycie na poniższym filnie, który nagraliśmy na żywo tuż po rozpoczęciu imprezy.

Więcej o historii Diageo Special Releases ze szczególnym uwzględnieniem DSR 2016 przeczytacie tutaj a ja zapraszam na to opis degustowanych whisky.  Z Danielem od dłuższego czasu dyskutowaliśmy jakie whisky będa najlepsze w efekcie stworzyliśmy 5 par gdzie każdy z nas typował innego zwycięzce. Pary były następujące:

  1. Cao Ila v Lagavulin
  2. Glen Elgin v Teaninich
  3. Port Dundas v Convalmore
  4. Blair Athol v Collectivum XXVIII
  5. Brora v Port Ellen

Grzegorz Nowicki i Colin Dunn na premierze DSR 2017 – Londyn

Pary wybraliśmy pod względem zbliżonej ceny  – na Whisky nr 1 w powyższym zestawieniu stawiałem ja a nr 2 oczywiście Daniel.

Zanim zobaczmy kto wygrał już dziś zapraszam na premierę Diageo Special Releases 2017 w Polsce ! Cena jak zwykle będzie zdecydowanie niższa niż zestaw degustacyjny i może być tak, że koszt całej degustacji zamknie się w cenie 1 sampla Port Ellen – pozostałe 9 będą gratis. Degustacja odbędzie się 24 listopada o godz. 18:00.

Miejsce to jeden z najlepszych hoteli w Warszawie czyli w Le Regina na ul. Koscielnej 12 w Warszawie.

Zachęcamy do zgłoszeń już dziś – liczba miejsc ograniczona a na ten moment już mamy kilkanascie osób zadeklarowanych.

Szczegóły : https://whiskymywife.pl/inauguracja-dsr-2017-polsce-zapraszamy/

    Imię i nazwisko (wymagane)

    Adres e-mail (wymagane)

    Nr telefonu

    Treść wiadomości

    Danil Lichota z dramem Collectivum XXVIII – czyli pierwszym blended malt w historii DSR

    Przyjrzyjmy się jak wyglądała nasza rywalizacja – na ringu jest para nr 1 czyli giganci z Islay. W lewym narożniku legendarny Lagavulin a z drugiej największa gorzelnia na Islay czyli Caol Ila w wersji nietorfowej!

    Lagavulin 12yo 56,5%  – whiskybase

    Podstawowe informację:

    • 15 Lagavulin w serii DSR
    • maturacja w beczkach z amerykańskiego dębu typu hogsheads
    • najtańsza whisky z całej serii DSR 2017

     

    Lagavulin 12yo 56,5%

    Zapach: Jest moc! Ta whisky robi robotę. Sporo torfu,  słodyczy ale i francuskiegiego mydła. Zdecydowana i pieprzna. Delikatne jabłka czy banany .

    Smak: Torfowy, wędzonka, śledzie, suszony ryby – po chwili landrynki i kawa.

    Finisz: Ciekawy – jednowymiarowy ale przyjemny, ciemna czekolada ze …śledziem plus sporo owoców leśnych.

    Podsumowanie: Bez 2 zdań piękna, młoda klasyka z Islay!

     

    Caol Ila Unpeated 18yo 59,8% – whiskybase

    Podstawowe informację:

    • 12 nietorfowa Caol Ila w serii DSR
    • tylko w DSR mamy okazję spróbować whisky z Caol Ila wyrabiana z nietorfowanego jęczmienia
    • najstarsza z dotychczasowych wersji „unpeated”

    Caol Ila Unpeated 18yo 59,8%

    Zapach: Mineralny, orzechowy, cukier ale i mięta. Sporo cytrusów, limonek, skórki pomarańczowej ale i krem waniliowy.

    Smak: Mega słodko-torfowy, przyjemny. Nie czuć mocy a sporo owoców, ziół itp. Jest też sól, cytryny i toffie.

    Finisz: Mięta-czekolada. Płaski , średnio długi ale przyjemny i orzeżwiający.

    Podsumowanie: Najlepsza w ostatnich latach Caol Ila Unpeated.

     

    WERDYKT:

    Wygrał Lagavulin co niespodzianką nie jest ale, że o włos już jak najbardziej – decydowały setne części. Tegoroczna Caol Ila moim skromnym zdaniem jest jedną z najlepszych w historii. Lagavulin trzyma cały czas swój wysoki poziom.

    Kolejna para chyba wzbudza najmniejsze emocje wśród whiskymaniaków ale być może… zupełnie błędnie i z małej chmury spadnie  duży deszcz – zobaczmy.

     

    Podstawowe informację:

    • trzecia Glen Elgin w tej serii
    • stworzona z dwóch serii w których użyto innych drożdzy i leżakowały w różnych beczkach
    • dostępnych 5353 butelek

    Glen Elgin 18 yo 54,8%

    Zapach: Czekolada, mocny i zdecydowany, trochę pieprzu. Rodzynki i zaskakujące słodkie wiśnie. Orzechy. Trochę za ostra ale zaskakująca słodko na początku. Sporo jabłek i brzoskiwni w syropie.

    Smak: Ostrość, pieprz, chilli po chwili łagodnieje. Trochę metaliczna, rodzynki, piecozne kasztany ale też krówki. Im dalej tym więcej słodyczy ale w tle cały czas delikatna ostrość. Trochę pomarańczowego dżemu z cynamonem.

    Finisz: Długi – karmelowo-herbatnikowy. Pieprz już jakby w 3 tle ale wyczuwalny.

    Podsumowanie: Ciekawa, świeża i bogata whisky.

     

     

    Podstawowe informację:

    • pierwsza w DSR whisky z tej destylarni
    • wydana z okazji 200-lecia powstania gorzelni
    • użyto beczek z amerykańskie dębu typu hogsheads

    Teaninich 17yo 55,9%

    Zapach: Delikatny aż za bardzo. Lakier, migdały , kisiel jabłkowy, gruszki.

    Smak: Ciekawy – goryczkowy, niedojrzałe jabłka, trochę cytryn. Niezbyt urozmaicony – limonki, krówki plus mięta.

    Finisz: Krótki ale intensywny. Gorczykowo-miętowy, mentolowy

    Podsumowanie: Ciekawe połaczenie przypraw, mięty i owoców.

     

    WERDYKT:

    Wygrał Teaninich i znów było to zwycięstwo nieznaczne. Osobiście głosowałem za pierwszą ale szanuje werdykt większości i z chęcią wrócę do tej rywalizacji już w listopadzie!

    CDN czyli druga część jest tu: https://whiskymywife.pl/diageo-special-releases-2017-premiera-czesc-2/ 

     

     

    mccoy

    komentarze zamknięte