Przewodnik po festiwalu whisky w Warszawie.

Warszawski Festiwal Whisky

Warszawski Festiwal Whisky

Zapraszamy na Festiwal Whisky w Warszawie, który odbędzie się w dniach 25-26.10.2014.

Przedstawiamy nasz subiektywny przewodnik po Warszawskim festiwalu whisky oraz nasz Savoir Vivre festiwalowy. Warsaw Whisky Fest odbędzie się w dniach 25-26 października 2014. Oficjalna strona Festiwalu https://www.warsawwhiskyfest.com/

Ponieważ przewodnik jest dość długu, zamieszczam spis treści i głównych wątków:

  1. Dlaczego warto?
  2. Dla początkujących.
    1. Kiedy przyjść?
    2. Jak się poruszać?
    3. Jak degustować?
    4. Jak zarządzać budżetem?
    5. Co to jest MasterClass i jak je wybrać?
    6. Jaka obowiązuje etykieta, czyli festiwalowy savoir vivre?
  3. Dla zaawansowanych.
  4. Przegląd MasterClass.
  5. Wywiad z Jarosławem Buss, głównym organizatorem festiwalu.
  6. Po Festiwalu…
  7. Oficjalny komunikat prasowy organizatorów.

 

Trudny wybór whisky, a ludzi tłum.

Trudny wybór whisky, a ludzi tłum. Akurat to stoisko nie jest firmowe, a pasjonatów whisky z Holandii. Tu przekonałem się dlaczego brać udział w festiwalach. A w zasadzie przekonał mnie Macallan z 1955 roku, którego pewnie w innych okolicznościach nie miałbym szansy spróbować.

 

  1. Dlaczego warto wziąć udział w festiwalu?

    Powodów jest wiele. Najważniejszy jest jednak ten, że to pierwszy festiwal whisky w Warszawie. Festiwal to swego rodzaju święto zabawy i radości. W tym przypadku też tak powinno być. Festiwal to miejsce zabawy. Festiwal jest oczywiście dla miłośników whisky, ale miłośnicy powinni zabrać swoich przyjaciół i znajomych. Nie ma lepszego miejsca by zarazić innych naszą pasją. Na festiwalu można pokazać im ten wspaniały smak aromatów i smaków. Zabrać na masterclass i edukować. Pobawić się w fajnym towarzystwie. Przy okazji zrobić zakupy no i dobrze zjeść w, barze restauracyjnym Bristol Lunch co możemy szczerze potwierdzić.

    Podczas Festiwalu będzie można spróbować co najmniej kilkudziesięciu whisky typu Single Malt w cenie biletu. Z tego co słyszeliśmy na każdym stoisku będziemy mogli liczyć na   gratisowy poczęstunek whisky. Często niejednej. Ponadto będzie dość spora oferta zakupu rzadkich i limitowanych edycji single maltów (mamy nadzieję) że w bardzo dobrych cenach. Z tego co wiemy to zarówno organizator – Tudor House jak i blisko trzydziestu wystawców przygotują specjalne whisky na tę okazję. Uwierzcie mi – niektórzy naprawdę będą chcieli się pokazać. Mamy przecieki z kilku stoisk.

    caoila31-ss

    Caol Ila Silver Seal. Mam nadzieję, że będzie dostępna do spróbowania.

    Podczas festiwalu będzie można zrobić zakupy whisky w dobrych cenach. Sklep festiwalowy zapowiedział 23% rabatu na wszystkie whisky w sklepie festiwalowym. Pozostali wystawcy też będą prowadzili sprzedaż w obniżonych cenach. Ponadto dostępne będą często rzadkie pozycje, a tu dostępne w ilości jednej sztuki. Przy stoisku Bestwhiskymarket , znajdziemy ciekawe pozycje m. in. od Malts of Scotland, Sailver Seal, Bleckadder, czy Cadenheads, i wiele innych.

    bunnahabhain benrinnes

    Dla inwestorów czy łowców okazji do zdobycia będzie m. in. Bowmore Devil’s Cask, druga edycja. Dokładnie 24 butelki mają zostać sprzedane 24 pierwszym gościom. Może Pinot będzie prowadził sprzedaż Arrana Devil’sa? Ardbega Auriverdesa? I etc. A może do kupienia będzie japońska Karuizawa. Tego już nie wiemy, lepiej być jednak przygotowanym na każda ewentualność.

    Festiwal to szansa na poznanie nieznanej whisky jak choćby z Nowej Zelandii, czy serii Artist La Maison du Whisky. Podczas festiwalu spotkamy whisky z wielu krajów jak oczywiście szkocka i japońską, ale też tajwańską, hinduską, nowozelandzką, walijską, irlandzką czy szwedzką. A może jeszcze inne? Trzeba właśnie odwiedzić Festiwal i się przekonać.

    W festiwalu weźmie udział wielu gości z zagranicy. Jak choćby przesympatyczny Master Blender Kavalan’a, przedstawiciel Glenfarclasa, i inni. Na stoisku magazynu whisky w niedzielę ma się pojawić. Tak naprawdę to dość unikalna okazja aby się z nimi zapoznać i nawiązać kontakty. Gratka dla wielu osób piszących o whisky w polskim internecie. Co ważniejsze, dla nas to szansa na uzgadnianie wizyt w kolejnych destylarniach w Szkocji.

    Podsumowując: przy odrobinie dobrej woli festiwal może być absolutnie dla każdego – od osób początkujących, które mogą się uczyć jak whisky degustować i jej różnorodności, jak również osób bardzo zaawansowanych, które będą miały okazję spróbować 40-letnią whisky Springbank jak i kupić limitowane, inwestycyjne edycje.

    40-sto letnia wshiksy z destylarni Springbank, wydana przez Iana Macleade w serii Chieftain's Choice

    40-sto letnia wshiksy z destylarni Springbank, wydana przez Iana Macleade w serii Chieftain’s Choice. Jedna z gwiazd Warszawskiego Festiwalu. Uwaga, w mojej opinii Springbank może potrzebować czasu i spokoju aby go docenić. Najlepszy zakup drama na później.

     

     

  2. Dla początkujących:

    1. Kiedy przyjść?

      Jeśli jesteś osobą początkująca to zachęcam do odwiedzenia festiwalu na ładnych parę godzin każdego dnia. Niekoniecznie równo z otwarciem Festiwalu, kiedy bramy powinni szturmować pasjonaci i spekulanci, którzy będą rozpychać się łokciami w celu zakupu pojedynczych wybranych pozycji. W Polsce całe szczęście tak nie będzie, ale … na ostatnim WhiskyShow w Londynie w kolejce trzeba było stać ponad dwie godziny. Lepiej unikać korków i przyjść trochę później – whisky nie zabraknie.

    2. Jak się poruszać?

      Zaproponowałbym najpierw obchód całego festiwalu na spokojnie i z pierwszą łagodną whisky w ręku. Zorientowanie się co w trawie piszczy i skąd wieje wiatr. Gdzie są whisky tańsze, a gdzie droższe, ciekawsze i nieznane, a gdzie bardzo znane. Następnie należy już stworzyć plan degustacji i spróbować się go trzymać.

    3. Jak degustować?

      Powoli, w małych ilościach i dużo. Tak – dużo na zasadzie próbowania różnorodności. To w końcu unikalna okazja, aby spróbować naprawdę wielu rzeczy. Dużo niekoniecznie pod względem ilościowym. Dramy czy shoty będą sprzedawane po 25 ml. Czasami taka ilość wystarcza, aby próbować z kimś na pół. Z kolei powolne degustowanie pozwoli na utrzymanie tej samej koncentracji w pierwszej jak i ostatniej godzinie festiwalu. Zaczynać należy od whisky delikatnych, kwiatowych, po Burbonie i sherry. Mogą to być whisky w niepełnej mocy – 40, 43, 46%. Do tej grupy zaliczymy wiele destylarni z Lowlands czy Speyside. Potem należy przejść do whisky w pełnej mocy i pójść w kierunku ciemnego intensywnego sherry. Whisky ze Speyside, wysp, ale również whisky japońska, tajwańska czy hinduska. Degustacje możemy zakończyć silnie torfowymi przedstawicielami whisky z Islay. Zapowiadany dymny Kavalan to pozycja obowiązkowa.

      Poranna porcja aromatów. Grzegorz Whiskymywife na festiwalu.

      Poranna porcja aromatów. Grzegorz Whiskymywife na festiwalu.

    4. Jak zarządzać budżetem?

      Z niepotwierdzonych źródeł wiemy, że podczas Festiwalu będą dostępne whisky do zakupy na tzw. dramy / shoty – po 25 ml. Żeby dokonać zakupu najpierw w festiwalowej kasie trzeba zakupić vouchery, którymi będziemy płacili za trunki. To dobre rozwiązanie, gdyż zmusza do przewidzenia budżetu i nie płacenia przy każdym stoisku, gdy coś nas skusi, za pomocą karty kredytowej. Założenie i trzymanie się ustalonego budżetu na wydatki to bardzo dobry pomysł . Czy warto wydawać środki na tzw. unikalne pozycje, drogie whisky i etc.? Moim zdaniem warto na co najmniej jedną lub dwie. Warto przy tej okazji spróbować jedną zupełnie nie znaną i nie opisaną. A jako drugą upatrzyć sobie coś świetnie ocenionego przez źródła zewnętrzne i sprawdzić co ktoś uważa za degustacyjne szczyty. My możemy polecić choćby Dufftown od Cadenheadsa, Benrinnes od The Bottlers. Ciężko jest nam szczegółowo polecać w tej chwili, gdyż nei mamy listy dostępnych butelek, ale … w tym celu sugerujemy poszukanie rekomendacji innych czy w Internecie. Te „Dramy Marzeń” najlepiej degustować stosunkowo wcześniej lub zakupić do … małej buteleczki, o czym piszemy w dalszej części.

    5. Co to jest masterclass i jak je wybrać?

      Masterclass to spotkanie degustacyjne prowadzone zazwyczaj przez przedstawiciela destylarni, jej Brand Ambassadora czy eksperta z danej dziedziny. Podczas spotkania Masterclass zazwyczaj degustujemy 4-6 różnych whisky, a osoba prowadząca wprowadza nas w niuanse każdej z nich. Masterclassy mogą mieć wymiar promocyjny, pokazujące przekrojowo trunki z jednej destylarni lub jednego bottlera, lub być tematyczne, np. whisky z Islay, czy pojedynek Karuizawa vs. Glengoyne (takiego pojedynku niestety nie będzie). Osobiście polecałbym udział w kilku MasterClassach. Tu generalnie nie ma złego wyboru. W części: Przegląd Masterclass odnoszę się do konkretnych propozycji.

      Masterclass Tomatina i Scott w akcji.

      Masterclass Tomatina i Scott Adamson, Brand Menager w akcji.

    6. Jaka obowiązuje etykieta, czyli savoir vivre festiwalowy?

      Wypada prawie wszystko, w końcu festiwal to radosne święto dla ludzi. Jednak jeśli już mówimy o festiwalu whisky typu single malt to można wskazać pewne elementy których jednak nie wypada, jak choćby:

      • Mieszać whisky z colą,
      • Intensywnie się wyperfumować przed festiwalem, perfumami lub innymi zapachami (więc pomimo whisky dymnej nie ma co przyjeżdżać prosto z popołudniowego pieczenia kiełbasek na ognisku),
      • Dymić w pobliżu degustujących. Nie tylko papierosami, ale również intensywnie pachnącymi potrawami,
      • Przepychać się w kolejce,
      • Robić zdjęcia osobom nieznanym, z publiczności,
      • Niestety, z wszystkimi powyższymi problemami zdarzyło nam się spotkać na innych festiwalach.

      Szczęśliwie dużo większa jest liczba rzeczy, które wypada robić …

      • Zagadywać nieznane nam osoby i wymieniać się spostrzeżeniami o trunkach,
      • Dokonywać zakupów do małych buteleczek w celu późniejszej degustacji,
      • Zamęczać wystawców pytaniami o szczegóły whisky, jej historię i etc.,
      • Wystawcy, przedstawiciele destylarnie i eksperci to niejako osoby publiczne, im można robić zdjęcia, robić sobie zdjęcia z nimi i publikować w sieci,
      • Nie myć kieliszka co chwila kieliszka, a jedynie przepłukiwać go wodą,
      • Negocjować ceny … a może się uda,
      • Wylewać whisky, która nam nie smakuje. Ukradkiem do przeznaczonych do tego celu naczyń lub w odpowiednim miejscu. Do spróbowania czeka wiele dramów, jak nie smakuje to nie ma co się męczyć.

        Whisky z destylarni Port Ellen, 35 lat, wydana przez Douglasa Lianga, z markowej serii Directors' Cut

        Whisky z destylarni Port Ellen, 35 lat, wydana przez Douglasa Lianga, z markowej serii Directors’ Cut, kolejna z pozycji obowiązkowych gwiazd festiwalu.

  3. Dla zaawansowanych:

Zaawansowani … wszystko wiedzą sami. Podzielimy się zatem naszymi błędami. 😉

Linki do naszych wyjazdów festiwalowych: Limburg. Limburg 2. Berlin.

Najpierw to wypada się przyznać, ze nie jesteśmy tak bardzo zaawansowani jeśli chodzi o udział w festiwalach. Uczestniczyliśmy łącznie w trzech: W Limburgu oraz w dwóch Berlińskich. Oto co rekomendujemy na podstawie naszych sukcesów i błędów.

Sugerujemy przyjść jak najwcześniej. Obowiązkowo na 30 minut przed otwarciem festiwalu pierwszego dnia. Szansa na zakup Bowmore Devils Cask II i innych unikatów wzrasta. Drugiego dnia warto przyjść równo z otwarciem festiwalu. Powinno być stosunkowo pusto – świetna szansa aby lepiej poznać wystawców i powymieniać się wizytówkami. Sugerujemy również zostać jak najdłużej i wziąć udział w dwóch Masterclassach dziennie. Dlaczego w dwóch? Udział we wszystkich masterclass jednego dnia skutecznie odcina od atmosfery festiwalu oraz wymaga dobrej kondycji. Dwa Masterclassy wydają się do okiełznania i pozostawią jeszcze sporo przestrzeni na rozmowy i dyskusje.

YAMAZAKI 25YEARS new_hi

Kolejna z festiwalowych gwiazd. Yamazaki 25 lat.

Warto zagadywać zarówno wystawców jak i nieznajomych. Mogą się okazać ludźmi pełnymi pasji i miłości do whisky, którzy podzielą się swoimi doświadczeniami czy know-how. Aby na spokojnie porozmawiać z wystawcami to naprawdę warto przyjść wcześnie, kiedy nie ma jeszcze wielu ludzi i jest przestrzeń do spokojnej rozmowy.

Szczególnie polecam Lost Destillery Company i ich przesympatycznego menedżera. Przyznam szczerze, ze na początku z dużą nieufnością podchodziłem do ich przedsięwzięcia odtwarzania „dawnych” smaków whisky. Po rozmowie jestem już mniej zdystansowany, a szczerze podziwiam zapał i pasję menedżera. Zaawansowani powinni koniecznie spróbować tego wyrobu.

Zdecydowanie warto założyć budżet do wydania, wziąć go w gotówce, a karty kredytowe zostawić w domu. Powiedzmy szczerze, że dla zaawansowanych ten budżet powinien być dość wysoki, ale w ramach możliwości i nieprzekraczalny na zakup dramów. Jeśli chodzi o zakup pełnych butelek, to trzeba korzystać z okazji, jednocześnie pamiętając, że w zwykłym sklepie też nie wykupujemy całego zestawu naszych ulubionych garniturów, chociażby były z przeceną minus 70%.

Warto obejść stoiska i zastanowić się, których rarytasów brakuje w naszym dotychczasowym doświadczeniu i zakupić je do małych buteleczek, które oczywiście warto mieć. Jak i mały lejek do wlewania do buteleczek. Wbrew pozorom nie wszyscy wystawcy mają takowe akcesoria. Aczkolwiek powinni.

Szczególnie warto się zainteresować … aż nie wiem co napisać, gdyż może być tego naprawdę sporo. Trzeba rozmawiać z wystawcami. Niektórzy mogą mieć coś pod ladą. Na pewno warto zainteresować się wspomnianymi wcześniej niezależnymi bottlerami, dymnym Kavalanem i etc. Z tego co wiemy to wyjątkowymi ciekawostkami wydają się być:

  • Port Ellen dwie edycje od Mackillop Choice i Directors Cut – obowiązkowo,
  • 50-letnia North Brituish – obowiązkowo,
  • Kavalan Peated – obowiązkowo,
  • 25 letnia Yamazaki – obowiązkowo
  • 40 letni Springbank z serii Chieftain’s Choice – obowiązkowo,
  • 35 – letnii AcNoc.
  • Glenfarclas z lat 60-tych – obowiązkowo.

Ponadto osobiście szczególnie polecam bottlera Silver Seal i the Bottlers. Z tej ostatniej degustowaliśmy dostępnego w dobrej cenie Benrinnesa. Naprawdę wyjątkowy.

Warto zostać do końca i … Podczas znanych nam zachodnich festiwali jest szansa na odkupienie w dobrej cenie otwartych i nie sprzedanych pozycji whisky. Więc jeśli nam posmakuje 40 letni Springbank, a zostanie jego 1/3 po festiwalu to wystawca może być zainteresowany pozbyciem się końcówki. Czy tak będzie podczas Warsaw Whisky Fest?– nie wiemy. Trzeba sprawdzić.

Słynna seria koktailowa Karuizawy.

Słynna seria koktailowa Karuizawy. W Berlinie można było nabyć do buteleczek samplowych.

4. Przegląd Masterclass:

Kavalan Master Class, Sobota, Godzina 12.30 -14.00, Cena 120 zł.

Pozycja obowiązkowa, dla osób, które jeszcze nie miały możliwości szerzej uczestniczyć w przeglądzie whisky Kavalan, ani whisky z innego kraju niż Szkocja czy Japonia. Tym osobom szczególnie polecamy udział w Materclasie Kavalan’a i/lub Amruta. Spotkanie poprowadzi sam Master Blender z destylarni Ian Chang.

Scotch Malt Whisky Society – A trip to Islay, Sobota, 14.30 – 16.00, cena 150 zł

Spotkanie prowadzi Stephen Swinney z polskiego SMWS, który jak słyszeliśmy ma do tego dar. Podczas spotkania będzie można spróbować pięciu różnych whisky z Islay i to w wersji Single Cask. Pozycja obowiązkowa dla miłośników Islay. … A ja na tę okazję wspominam przepysznego Laphroaiga os SMWS o nazwie „Kissing Barlog’s bum”. Był świetny.

Glen Garioch Master Class, Sobota, 16.30 – 18.00, cena 120 zł.

Spotkanie prowadzi Jarosław Buss, więc nikt nie powinien być rozczarowany. W końcu od głównego organizatora oczekujemy naprawdę wyjątkowego Masterclass. Glen Garioch to ciekawa destylarnia o bardzo wielu tajemnicach. Z rewelacyjnymi starymi wypustami … a nowe? Nie wiemy. Organizatorzy jako ciekawostkę reklamują 15-letnią Renaissance. Trzeba przyjść i się przekonać. Samą destylarnię planujemy odwiedzić w przyszłym roku w Szkocji.

Douglas Laing Master Class, Sobota 18.30 – 20.00, 150 zł

Douglas Liang to jeden ze starszych i większych szkockich niezależnych bottlerów. Spotkanie poprowadzi Global Brand Ambassador Jan Beckers. Podczas spotkania będzie można spróbować pięciu różnych whisky z edycji Single Cask. Polecamy, szczególnie osobom trochę bardziej zaawansowanym.

Scotch Malt Whisky Society – Does age matter, Niedziela, 12.30 – 14.00 150 zł

Czy wiek ma znaczenie? Tak postawione pytanie sprawia, że ten MasterClass zapowiada się wyjątkowo ciekawie jeśli … pojawią się dobre whisky bez względu na wiek. Humorystycznie napiszę, że gorzej będzie, gdy pojawią się niedobre whisky (tak, takowe istnieją) bez względu na wiek. Za przykład mają służyć edycje 23 letnie i starsze. A będzie ich łącznie 5 i wszystkie w wersji Single Cask. Spotkanie poprowadzi Stephen Swinney. Pozycja obowiązkowa dla ciekawskich, bez względu na poziom zaawansowania.

Amrut Master Class, Niedziela 14.30 – 16.00, 120 zł

Spotkanie poprowadzi Global Ambasador – Pramod Kashyap. Tak jak w przypadku Kavalana, jeden z tych dwóch MasterClass to pozycja obowiązkowa, dla odób, któe nie znają zbyt dobrze whisky z innych regionów niż Szkocja i Japonia. Do degustacji będą dostępne cztery pozycje, w tym ciekawa wersja Amrut Peated Indian Single Malt Whisky Cask Strength. Dla początkujących i zaawansowanych. Link do naszej degustacji: Amrut.

Najlepsza degustacja w destylarni. Glenfarclas 2014

Najlepsza degustacja w destylarni. Glenfarclas 2014

Glenfarclass MasterClass, Niedziela, 16.30 – 18.00, 200 zł

Jedna z moich ulubionych destylarni. Osobiście polecam. Czy tu nie mógłbym zakończyć rekomendacji? Jednak nie. Ciekawa jest sama koncepcja – porównanie whisky z beczek po pierwszym, drugim i trzecim napełnieniu. Ponadto ma być dostępnych aż pięć roczników z ekskluzywnej serii Family Cask. Wróble ćwierkają, że podczas tego Masterclass pojawi się edycja Family Cask z 1965 roku. Czy to prawda? Będę wiedział po MasterClass. Spotkanie poprowadzi Ian McWiliam – Marketing Executive.

Na Glenfarclasie nigdy się nie zawiodłem. Zarówno na whisky jak i ludziach. Tegoroczna degustacji w samej destylarni przeszła nasze najśmielsze oczekiwania.

Degustacja w destylarni Glenfarclas ... a który rocznik chcecie? ;)

Degustacja w destylarni Glenfarclas … a który rocznik chcecie? 😉


5. Wywiad z głównym architektem Warsaw Whisky Fest, Jarosławem Buss.

Czy osoby, które jeszcze nie znają się na whisky mogą przyjść na festiwal?

J.B.: Oczywiście festiwal jest dla wszystkich, również dla osób początkujących, gdyż jego oferta jest bardzo szeroka i trudno zapomnieć o ponad 90% konsumentów wg światowych statystyk spożywających whisky mieszaną. Będą więc także mniej skomplikowane, łagodne wersje , od których większość z nas zaczynała przygodę.

Jakie atrakcje czekają na osoby zaawansowane w tematyce degustacji whisky?

J.B. Dla konsumentów bardziej zaawansowanych będzie całe mnóstwo atrakcji, trudno wymieniać je po kolei, wiele edycji limitowanych np. Devil’s Cask, wiele Single Cask, edycja festiwalowa, jedynie 150 butelek łącznie, rarytasy typu Yamazaki 25 yo, Port Ellen 35 yo, mało znane nawet wtajemniczonym marki typu West Cork z Irlandii czy Matisse, zupełne nowinki jak nowiutka edycja Amruta, czy torfowa wersja Kavalana , mnóstwo niezależnych itd.

Jak się poruszać po festiwalu? Jak zaplanować degustowanie whisky?

J.B. Każdy na wejściu dostanie katalog z planem sytuacyjnym , aby wiedzieć gdzie, co i jak. Proponowałbym dla początkujących zacząć od trunków łagodnych, mniej skomplikowanych, aby zostawić miejsce na prawdziwe bomby. Można zacząć od West Cork z ich łagodnymi i przyjemnymi blend i Single Malt, może blendu Matisse, Old Saint Andrews z ich blendem i blended Malt, Compass Box i Asyla, potem trochę pobuszować w mikro destylarniach USA , a dalej oficjalne wersje Single Malt z łagodniejszą mocą, zakończyć na independents na wersjach cask strength. Oczywiście wszystkie dymne bomby, a takie będzie można spotkać na wielu stoiskach zostawiłbym na koniec.

Jaroslaw Buss

Jarosław Buss, Miłośnik Szkocji i whisky ze Szkocji i nie tylko.


6. Po Festiwalu … Thank, thank, and thank again (dziękuj, dziękuj, i dziękuj raz jeszcze).

Stara dobra anglosaska zasada mówi: dziękuj, dziękuj i dziękuj raz jeszcze. Nawet jeśli było świetnie, to następnym razem będzie jeszcze lepiej. Pierwsze podziękowanie za trud i wysiłek to samo przyjście na festiwal i aktywny udział. Warto również udzielać informacji zwrotnych, że wszystko idzie dobrze. Szczególnie warto takich informacji udzielać wszystkim wystawcom już podczas samego festiwalu jak i korzystać z wizytówek i pisać do nich po festiwalu. Czasami oczywiście pokazując gdzie postawić poprzeczkę.

Ja już teraz chciałem pogratulować Jarkowi Buss, ze udało mu się festiwal zorganizować i przyciągnąć tak liczną rzeszę wystawców. Jeśli się uda i zarówno publiczność, ale również wystawcy będą zadowoleni to za rok możemy spodziewać się ich większej ilości i jeszcze większego wsparcia …

No własne wsparcia. Zarówno destylarnie jak i niezależni bottlerzy mogą wspierać festiwal udostępniając / inwestując w materiały reklamowe, ulotki, gadżety, organizując masterclassy. Po drugie choćby poprzez udostępnianie swoich zasobów do degustacji w ramach biletu.

KONKURS WHISKYMYWIFE.

Zapraszamy na Warsaw Whisky Fest. My będziemy obowiązkowo i dla przyjemności. W sobotę na naszej stronie będzie festiwalowy konkurs. Nagroda będzie do odebrania w niedzielę podczas Festiwalu.

Daniel i Miltonduff

I nie przyjdziemy z pustymi rękoma 😉 Cóż MiltonDuffa chyba już nie ma. No właśnie, chyba, a może jest? Palec pod budkę kto chce coś dobrego? W sobotę zrobimy konkurs o festiwalu. Nagroda do odebrania w niedzielę. 😉

Zapraszamy do podzielenia się własnymi przemyśleniami odnośnie Festiwali Whisky, a szczególnie Warsaw Whisky Fest.

Do zobaczenia.

 

Daniel Lichotam redaktor Whiskymywife

7. Oficjalny Komunikat prasowy organizatorów: 

 

WARSAW WHISKY FEST ODKRYJE NA NOWO ŚWIAT WHISKY 

Zakrojony na międzynarodową skalę Warsaw Whisky Fest odbędzie się w dniach 25 – 26 października 2014r. i zaprezentuje cenione na świecie marki. W polskiej stolicy producenci ze Szkocji i Irlandii dojdą do głosu równolegle z wytwórcami z Tajwanu, Indii, Japonii, USA, Australii i Nowej Zelandii. Okazała kolekcja prezentowana podczas festiwalu wyrazi bogaty i różnorodny świat whisky.

To pierwsze tego typu wydarzenie w Polsce. Spragnieni nieszablonowej oferty pasjonaci i ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z whisky znajdą podczas Warsaw Whisky Fest wiele powodów, aby zakochać się w trunku o historii tak bogatej i ekscytującej jak jego smak. Stolica Polski po raz pierwszy ugości tak szerokie spektrum producentów złotego trunku. Wśród potwierdzonych dotychczas wystawców Warsaw Whisky Fest znajdują się między innymi eksperymentatorzy ze szkockiej firmy Compass Box Whisky Co., awangarda nowoczesnego podejścia do produkcji whisky – Matisse Spirit Company, pierwsza wytwórnia whisky na Tajwanie podbijająca serca miłośników whisky na całym świecie – Kavalan, a także uosobienie harmonii – słynna japońska firma Suntory.

Na pokaźnej liście firm gotowych do dialogu z polskimi miłośnikami whisky obecni są także: Teeling Whiskey, West Cork Distillers, Walsh Whiskey Distillery, Angus Dundee, Douglas Laing & Co Ltd, Duncan Taylor, Glenfarclass, Glengoyne Distillery, Morrison Bowmore Distillers, Old St. Andrews, Tullibardine, Scotch Malt Whisky Society, Amrut, Dad’s Hat, Sonoma County Rye, Dry Fly, Ransom, Hellyers Road, The New Zealand Whisky, Artist by La Maison du Whisky, Blackadder, Cadenhead’s, Silver Seal, Malts of Scotland, Mackmyra, Samaroli, Maison Rene Laclie Spirits, Longmorn, Strathisla, The Glenlivet, Aberlour, Glenmorangie, Ardbeg, Inver House, Arran, Vintage Malt, Svenska Eldvatten, Lost Distillery Company. Lista wystawców wciąż poszerza się o kolejnych znamienitych producentów, co czyni Warsaw Whisky Fest jednym z najważniejszych wydarzeń w sferze polskiego rynku whisky.

Warsaw Whisky Fest wzbogaci dodatkowo siedem sesji Master Class zarezerwowanych dla najbardziej ekskluzywnych wariantów. Realizowane w niewielkich grupach degustacje to jedna z niewielu okazji do tego, aby skosztować limitowane odmiany Single Malt (whisky produkowana w 100% ze słodu jęczmiennego), oraz Single Cask (whisky pochodząca z jednej, konkretnej beczki i butelkowana z naturalną mocą, bez rozcieńczania).

Sesja Master Class prowadzona przez firmę Kavalan, będzie jedyną okazją aby spróbować m.in. wersję dymną, dostępną wyłącznie w destylarni na Tajwanie. To pierwsze na świecie spotkanie z Distillery Reserve Peated Cask poza Tajwanem. Eksperci ze Scotch Malt Whisky Society dojdą do głosu dwukrotnie. Na pierwszym spotkaniu zaproszą uczestników w podróż po wyspie Islay w towarzystwie pięciu edycji Single Cask natomiast w drugiej wyprawie, również z pomocą wariantów Single Cask 23 YO i starszych, będą zastanawiać się – czy wiek whisky ma znaczenie. Douglas Laing porwie chętnych w podróż po regionach Szkocji i ich pięciu różnych wersjach Single Cask a Glen Garioch, Glenfarclas i Amrut zaprezentują swoje wiekowe, limitowane edycje.

Gotowych wkroczyć w tak aromatyczną przestrzeń ucieszy z pewnością fakt, że bilety na Warsaw Whisky Fest dostępne są na stronie www.warsawwhiskyfest.com

Więcej o Warsaw Whisky Fest:

www.warsawwhiskyfest.com

https://www.facebook.com/WarsawWhiskyFest

 

KONTAKT DLA MEDIÓW:

Justyna Grzelak

justyna.grzelak@warsawwhiskyfest.com

 

Zapraszamy na degustację whisky w Warszawie.

Zapraszamy na degustację whisky w Warszawie.

Zapraszamy na naszą najbliższą degustację: Zaproszenie WhiskyNight

komentarze do “Przewodnik po festiwalu whisky w Warszawie.”

  1. jakub_ek87 pisze:

    Dzień dobry,

    wkradł się Wam mały choć bardzo znaczący bład w tekście.
    W dziale 2 punkt 3.

    Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia!
    Sláinte

  2. Marta pisze:

    A będzie obiecany konkurs:)?

dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *