WhiskyBreak – 08.04.2015. Temat: Smaki Whisky

WhiskyBreak – 08.04.2015. Temat: Smaki Whisky

WhiskyBreak 8 kwietnia 2015_Small

To krótkie spotkanie w środku tygodnia podczas którego w luźnej atmosferze będzie można odpocząć od codziennych trudów degustując dobrą i specjalnie dobraną whisky.

Uczestnicy spotkania będą mogli degustować 5 różnorodnych whisky, posłuchają opowieści o ich pochodzeniu, historii i produkcji. Razem z prowadzącymi wejdą bogaty świat zapachu i smaku tego trunku.

Whiskybreak to również szansa na spotkanie ciekawych ludzi, nawiązanie kontaktów towarzyskich i biznesowych.

Partnerem WhiskyBreak w dniu 8 kwietnia 2014 została sieć salonów Wina MP (www.wina-mp.pl). Dziękujemy i cieszymy się na współpracę.

baner kopiuj

Na końcu wpisu prezentujemy szerzej Salony Wina MP.

 

Spotkanie odbędpure sky clubzie się w nowym miejscu – Pure Sky Club – Klub biznesowy zlokalizowany na 22 piętrze Złotych Tarasów.

Teraz oprócz doborowego towarzystwa naszych gości i wyśmienitej whisky, organizujemy nasze degustacje w profesjonalnym klubie, zrzeszającym ludzi biznesu, świata polityki i rozrywki.

Widok na Pure Sky Club i panoramę Warszawy - umiejscowienie klubu na 22 piętrze (tam gdzie są zapalone wszystkie światła)

 

 

Wejście do Pure Sky Club

 

W końcu przypadkowi ludzie whisky nie degustują…

 

WhiskyBreak nr 3 czyli wieczór w doborowym towarzystiwe

WhiskyBreak to też idealny prezenta dla bliskiej osoby. Jeśli chcesz zrobić komuś niespodziankę to szczegóły znajdziesz tutaj.

Zaproszenie na WhiskyBreak - idealny prezent

 

Tym razem temat przewodni to Smaki whisky.

Aż tylu trunków nie będzie ale...wybierzemy najlepsze!

Aż tylu trunków nie będzie ale…wybierzemy najlepsze!

Uczestnicy spotkania spróbują 5 różnych trunków ale tylko z 2 destylarni. Będziemy badać jaki wpływ na smak ma leżakowanie w beczkach po bourbonie, po sherry a także jaki wpływ na finalny efekt ma wiek czy suszenie jęczmienia torfem.

Będziemy też dokładniej zastanawiać się jakie zapachy, smaki można znaleźć w whisky – różnorodność będzie spora mimo, że każda whisky słodowa produkowana jest tylko z 3 składników czyli wody, jęczmienia i drożdży.

Jaki wpływ na smak ma czas maturacji?

Czy wpływ rodzaju beczki jest znaczący na finalny efekt?

Jakie smaki/zapachy są charakterystyczne dla whisky finiszowanej po Bourbonie, sherry?

Na te i inne pytania będziemy odpowiadać na spotkaniu.

Dodatkowo pokażemy sporo zdjęć z naszych podróży (rok 2014 dostępny tu i tu ) i opowiemy jakie są plany związane z WhiskyTour 2015 bo w trakcie tej wycieczki odwiedzimy destylarnie, które produkują whisky wybrane na oto spotkanie.

 

Daniel Lichota i Grzegorz Nowicki. Destylarnia Deanston

Relację jednej z poprzednich WhiskyBreak znajdą Państwo tutaj.

 

Whisky

Podczas spotkania zapewniamy 5 różnorodnych whisky dobranych w taki sposób, aby można było dobrze zobaczyć różnice w smakach i aromatach pomiędzy nimi. Należy spodziewać się whisky specjalnie przez nas dobranych, trzymających przyzwoity poziom, a jednocześnie ogólnodostępnych.

Podczas najbliższego whiskybreak’u spróbujemy whisky o zupełnie różnym finiszowaniu w beczkach i charakterystyce.

Zestaw degustacyjny na WhiskyBreak, który odbył się w grudniu.

Przebieg

Spotkanie ma mieć luźny charakter, więc nie będzie zbyt długich wywodów na temat produkcji i rodzajów whisky. Chcemy jednak aby spotkanie miało charakter edukacyjny, więc o każdej wybranej whisky chwilę opowiemy. Chętnie odpowiemy na pytania o whisky – rodzajach, rynku, inwestycjach i eksperymentach.

Edukacja

Dlaczego whisky single malt pijemy w kieliszkach? Jak powinna wyglądać profesjonalna degustacja? Czym się róźni whisky blended od słodowej i dlaczego degustujemy tylko tą drugą? Dlaczego niektóre butelki whisky single malt są kupowane za 100000$? Gdzie jest wytwarzana najlepsza whisky i czemu w Szkocji?:)

Na te i inne pytania odpowiemy w trakcie spotkania.

Dla kogo?

Dla osób, które w tym pędzącym świecie, w środku tygodnia chcą i mogą sobie pozwolić na chwilę wytchnienia w doborowym towarzystwie. Spotkanie ma charakter edukacyjny więc poziom zaawansowania nie jest istotny. Zakładamy udział grupy kilkunastu osób.

Degustujemy...

Zgłoszenia i koszty

Zgłoszenia przyjmujemy mailowo i telefonicznie. Szczegóły udostępniamy zainteresowanym.

Koszt uczestnictwa w degustacji 8 kwietnia 2015 wynosi:

200 zł przy zgłoszeniach do końca marca 2015r., oraz zgłoszeniu 2 lub więcej osób.

250 zł przy zgłoszeniach w okresie 01 kwietnia – 8 kwietnia 2015r.

Liczba miejsc ograniczona.

 

Partner WhiskyBreak

M&P Alkohole i Wina Świata to marka  działająca od ponad 16-tu lat na polskim rynku.  Posiada 18 własnych oraz 2 patronackie  salony z wysokiej jakości winami i alkoholami mocnymi; jeden prestiżowy Whisky&Cognac Club, biura sprzedaży telefonicznej oraz zespół przedstawicieli handlowych w całej Polsce.

Importuje wina i alkohole mocne z niemal całego Świata. Na półkach salonów można znaleźć ponad 2000 tytułów, importowanych  bezpośrednio od ponad 90-ciu producentów. W ofercie firmy znajdują się  3 własne marki wódek: Starosta oraz należące do kategorii Premium: Pawlina i Dwór Polski.

M&P jest wyłącznym importerem whisky: BenRiach, GlenDronach, Glenglassaugh, Kilchoman, Springbank, Nikka, Bufallo Trace i Blanton’s.

 

Link do strony: www.wina-mp.pl

 

Plus ewentualnie film

https://video.eniro.pl/v/f/pf/gipnl/camcb

 

Prosimy o kontakt:

Daniel Lichota +48 604 288 171 daniel@whiskymywife.pl

Grzegorz Nowicki +48 728 323 732 grzegorz@whiskymywife.pl

Slainte!

 

 

ZAPRASZAMY

 

daniel

mccoy

komentarze zamknięte