To krótkie spotkanie w środku tygodnia podczas którego w luźnej atmosferze będzie można odpocząć od codziennych trudów degustując dobrą i specjalnie dobraną whisky.
Uczestnicy spotkania będą mogli degustować 5 różnorodnych whisky, posłuchają opowieści o ich pochodzeniu, historii i produkcji. Razem z prowadzącymi wejdą bogaty świat zapachu i smaku tego trunku.
Whiskybreak to również szansa na spotkanie ciekawych ludzi, nawiązanie kontaktów towarzyskich i biznesowych.
Spotkanie odbędzie się w nowym miejscu – Pure Sky Club – Klub biznesowy zlokalizowany na 22 piętrze Złotych Tarasów. (https://www.pureskyclub.com)
Teraz oprócz doborowego towarzystwa naszych gości i wyśmienitej whisky, organizujemy nasze degustacje w profesjonalnym klubie, zrzeszającym ludzi biznesu, świata polityki i rozrywki.
W końcu przypadkowi ludzie whisky nie degustują…
WhiskyBreak to też idealny prezenta dla bliskiej osoby. Jeśli chcesz zrobić komuś niespodziankę to szczegóły znajdziesz tutaj.
Tym razem temat przewodni to Regiony Produkcji Whisky w Szkocji.
Uczestnicy spotkania zagrają w grę, której zadaniem będzie odgadnąć smaki i zapachy degustowanej whisky, później dopasować ją do regionu a na końcu odgadnąć destylarnię. Łatwo nie będzie 🙂
Będzie to więc klasyczna degustacja w ciemno – dopiero po wypiciu whisky będziemy odkrywali co tak naprawdę piliśmy.
Celem spotkania będzie sprawdzenie czy a jeśli tak to jaki wpływ na finalny smak ma umiejscowienie produkcji whisky.
Czy wpływ regionu na smak jest znaczący?
Jakie smaki/zapachy są charakterystyczne dla Speyside, Highlands, Lowlands, Islay czy Cambeltown?
W którym regionie produkuje się najlepszą whisky?
Na te i inne pytania będziemy odpowiadać na spotkaniu.
Przed spotkaniem zachęcamy do zapoznania się z artykułem, który napisaliśmy na ten temat.
Dodatkowo pokażemy sporo zdjęć z naszych podróży (rok 2014 dostępny tu i tu ) i opowiemy jakie są plany związane z WhiskyTour 2015.
Relację z poprzedniego WhiskyBreak znajdą Państwo tutaj.
Whisky
Podczas spotkania zapewniamy 5 różnorodnych whisky dobranych w taki sposób, aby można było dobrze zobaczyć różnice w smakach i aromatach pomiędzy nimi. Należy spodziewać się whisky specjalnie przez nas dobranych, trzymających przyzwoity poziom, a jednocześnie ogólnodostępnych.
Podczas najbliższego whiskybreak’u spróbujemy whisky z każdego z 5 omawianych regionów Szkocji.
Przebieg
Spotkanie ma mieć luźny charakter, więc nie będzie zbyt długich wywodów na temat produkcji i rodzajów whisky. Chcemy jednak aby spotkanie miało charakter edukacyjny, więc o każdej wybranej whisky chwilę opowiemy. Chętnie odpowiemy na pytania o whisky – rodzajach, rynku, inwestycjach i eksperymentach.
Edukacja
Dlaczego whisky single malt pijemy w kieliszkach? Jak powinna wyglądać profesjonalna degustacja? Czym się róźni whisky blended od słodowej i dlaczego degustujemy tylko tą drugą? Dlaczego niektóre butelki whisky single malt są kupowane za 100000$? Gdzie jest wytwarzana najlepsza whisky i czemu w Szkocji?:)
Na te i inne pytania odpowiemy w trakcie spotkania.
Dla kogo?
Dla osób, które w tym pędzącym świecie, w środku tygodnia chcą i mogą sobie pozwolić na chwilę wytchnienia w doborowym towarzystwie. Spotkanie ma charakter edukacyjny więc poziom zaawansowania nie jest istotny. Zakładamy udział grupy kilkunastu osób.
Zgłoszenia i koszty
Zgłoszenia przyjmujemy mailowo i telefonicznie. Szczegóły udostępniamy zainteresowanym.
Koszt uczestnictwa w degustacji 5 lutego 2015 wynosi:
200 zł przy zgłoszeniach do końca 25 stycznia 2015r., oraz zgłoszeniu 2 lub więcej osób.
250 zł przy zgłoszeniach w okresie 26 stycznia – 4 luty 2015r.
Prosimy o kontakt:
Daniel Lichota +48 604 288 171 daniel@whiskymywife.pl
Grzegorz Nowicki +48 728 323 732 grzegorz@whiskymywife.pl
Slainte!
Poniżej zaproszenie do pobrania:
Zaproszenie na Whiskybreak – Regiony Szkocji. 05.02.2015
Najnowsze komentarze