Whiskybreak 5 luty 2015 – regiony produkcji whisky w Szkocji

WhiskyBreak – 05.02.2015. Temat: Regiony Produkcji Whisky w Szkocji

To krótkie spotkanie w środku tygodnia podczas którego w luźnej atmosferze będzie można odpocząć od codziennych trudów degustując dobrą i specjalnie dobraną whisky.

Uczestnicy spotkania będą mogli degustować 5 różnorodnych whisky, posłuchają opowieści o ich pochodzeniu, historii i produkcji. Razem z prowadzącymi wejdą bogaty świat zapachu i smaku tego trunku.

Whiskybreak to również szansa na spotkanie ciekawych ludzi, nawiązanie kontaktów towarzyskich i biznesowych.

Spotkanie odbędpure sky clubzie się w nowym miejscu – Pure Sky Club – Klub biznesowy zlokalizowany na 22 piętrze Złotych Tarasów. (https://www.pureskyclub.com)

Teraz oprócz doborowego towarzystwa naszych gości i wyśmienitej whisky, organizujemy nasze degustacje w profesjonalnym klubie, zrzeszającym ludzi biznesu, świata polityki i rozrywki.

Widok na Pure Sky Club i panoramę Warszawy - umiejscowienie klubu na 22 piętrze (tam gdzie są zapalone wszystkie światła)

Widok na Pure Sky Club i panoramę Warszawy – umiejscowienie klubu na 22 piętrze (tam gdzie są zapalone wszystkie światła)

 

 

Wejście do Pure Sky Club

Wejście do Pure Sky Club

 

W końcu przypadkowi ludzie whisky nie degustują…

 

WhiskyBreak nr 3 czyli wieczór w doborowym towarzystiwe

WhiskyBreak nr 3 czyli wieczór w doborowym towarzystiwe

WhiskyBreak to też idealny prezenta dla bliskiej osoby. Jeśli chcesz zrobić komuś niespodziankę to szczegóły znajdziesz tutaj.

Zaproszenie na WhiskyBreak - idealny prezent

Zaproszenie na WhiskyBreak – idealny prezent

 

Tym razem temat przewodni to Regiony Produkcji Whisky w Szkocji.

Regiony Produkcji Whisky w Szkocji

Regiony Produkcji Whisky w Szkocji

Uczestnicy spotkania zagrają w grę, której zadaniem będzie odgadnąć smaki i zapachy degustowanej whisky, później dopasować ją do regionu a na końcu odgadnąć destylarnię. Łatwo nie będzie 🙂

Będzie to więc klasyczna degustacja w ciemno – dopiero po wypiciu whisky będziemy odkrywali co tak naprawdę piliśmy.

Celem spotkania będzie sprawdzenie czy a jeśli tak to jaki wpływ na finalny smak ma umiejscowienie produkcji whisky.

Czy wpływ regionu na smak jest znaczący?

Jakie smaki/zapachy są charakterystyczne dla Speyside, Highlands, Lowlands, Islay czy Cambeltown?

W którym regionie produkuje się najlepszą whisky?

Na te i inne pytania będziemy odpowiadać na spotkaniu.

Przed spotkaniem zachęcamy do zapoznania się z artykułem, który napisaliśmy na ten temat.

Dodatkowo pokażemy sporo zdjęć z naszych podróży (rok 2014 dostępny tu i tu ) i opowiemy jakie są plany związane z WhiskyTour 2015.

 

Daniel Lichota i Grzegorz Nowicki. Destylarnia Deanston

Daniel Lichota i Grzegorz Nowicki. Destylarnia Deanston

Relację z poprzedniego WhiskyBreak znajdą Państwo tutaj.

 

Whisky

Podczas spotkania zapewniamy 5 różnorodnych whisky dobranych w taki sposób, aby można było dobrze zobaczyć różnice w smakach i aromatach pomiędzy nimi. Należy spodziewać się whisky specjalnie przez nas dobranych, trzymających przyzwoity poziom, a jednocześnie ogólnodostępnych.

Podczas najbliższego whiskybreak’u spróbujemy whisky z każdego z 5 omawianych regionów Szkocji.

Zestaw degustacyjny na WhiskyBreak, który odbył się w grudniu.

Zestaw degustacyjny na WhiskyBreak, który odbył się w grudniu.

Przebieg

Spotkanie ma mieć luźny charakter, więc nie będzie zbyt długich wywodów na temat produkcji i rodzajów whisky. Chcemy jednak aby spotkanie miało charakter edukacyjny, więc o każdej wybranej whisky chwilę opowiemy. Chętnie odpowiemy na pytania o whisky – rodzajach, rynku, inwestycjach i eksperymentach.

Edukacja

Dlaczego whisky single malt pijemy w kieliszkach? Jak powinna wyglądać profesjonalna degustacja? Czym się róźni whisky blended od słodowej i dlaczego degustujemy tylko tą drugą? Dlaczego niektóre butelki whisky single malt są kupowane za 100000$? Gdzie jest wytwarzana najlepsza whisky i czemu w Szkocji?:)

Na te i inne pytania odpowiemy w trakcie spotkania.

Dla kogo?

Dla osób, które w tym pędzącym świecie, w środku tygodnia chcą i mogą sobie pozwolić na chwilę wytchnienia w doborowym towarzystwie. Spotkanie ma charakter edukacyjny więc poziom zaawansowania nie jest istotny. Zakładamy udział grupy kilkunastu osób.

Degustujemy...

Degustujemy…

Zgłoszenia i koszty

Zgłoszenia przyjmujemy mailowo i telefonicznie. Szczegóły udostępniamy zainteresowanym.

Koszt uczestnictwa w degustacji 5 lutego 2015 wynosi:

200 zł przy zgłoszeniach do końca 25 stycznia 2015r., oraz zgłoszeniu 2 lub więcej osób.

250 zł przy zgłoszeniach w okresie 26 stycznia – 4 luty 2015r.

 

Prosimy o kontakt:

Daniel Lichota +48 604 288 171 daniel@whiskymywife.pl

Grzegorz Nowicki +48 728 323 732 grzegorz@whiskymywife.pl

Slainte!

Poniżej zaproszenie do pobrania:

Zaproszenie na Whiskybreak – Regiony Szkocji. 05.02.2015

 

ZAPRASZAMY

ZAPRASZAMY

 

 

mccoy

daniel

komentarze zamknięte