Genialna i niepijalna
Jak oceniać whisky?

Islay of Jura. 1976 JW 35yo 51,3%...

Rodzynki, migdały, wiśnia, miód plus wosk, odrobina kwiatów, kleju kasztanowego i skóry.

Lagavulin

Poniżej destylarnia Lagavulin (jedna z najstarszych w Szkocji – w 2016 będzie obchodzić 200 urodziny!), znajdująca się w najważniejszym dla wielu miłośników…

Deanston

Pierwsza destylarnia jaką odwiedziłem, pierwsze alembiki, które widziałem. Sentyment tym większy, że budynek pierwotnie został zbudowany jako…

Mortlach 1994 MoS 55.2% 18 yo...

Whisky godna polecenia jako daily dram. Niekoniecznie dla koneserów i na degustację, ale bez wstydu można butelkę kupić i popijać.

Regiony

Zgodnie z zasadą przyjętą w większości opracowań a także przez Scotch Whisky Association Szkocja dzieli się na 5 podstawowych regionów produkcji whisky…

Produkcja whisky słodowej...

Produkcja whisky słodowej z samej zasady jest prosta. Już sam fakt, iż składa się tylko z 3 składników mówi sporo. Whisky słodowa składa się tylko…

Misja, czyli dlaczego tworzymy whiskymywife.pl...

W końcu wystartowaliśmy z nowym serwisem o whisky single malt. Od kilku lat interesujemy się tym typem whisky odkrywając jej bogactwo i kulturę degustacji. Od tego czasu degustujemy ciekawe whisky, tworzymy notki degustacyjne, inwestujemy i tworzymy własne kolekcje, a także śledzimy światowe trendy w tym zakresie. Niestety brakowało nam w Polsce aktualnych informacji o whisky…

Doradztwo

Pokazy

Degustacje

Inwestowanie

Kolekcjonowanie

Zakupy

Aukcje